偏心

「人就係偏心,天生嘅,偏左。」我記得有位中學老師上堂嘅時候同成班人講,內容大概係咁…偏左,我估一般人都係咁,如果個心喺人嘅中間或者右邊,會點呢?

父母偏心,一定會,我自己都感受到,不過我唔係受害者…有時見到聽到都會好火滾,明明係另一個唔啱,點都要鬧埋你先得。當自己靜落黎,再諗一諗,原本我自己係都咁對小朋友,真係有福同享,有難同當…但係並唔適用係我近排遇到嘅情況。人就係偏心,天生就係唔平等,要平等,要自己爭取。

希望大家都會搵到一位或者更多嘅聆聽者,分享你嘅心事。我努力學習做一位聆聽者,唔好將自己嘅情緒收埋,開人要笑出黎,唔開心就要發洩…喊又好,大叫又好,勁食又好,出街行又好…

廣告

~ 由 royccm 於 22 十一月, 2008.

6 回應 to “偏心”

  1. totally agree~

  2. 我淨係想講:「多謝你愛我!我愛你!」

  3. fat boy got electric shocked……

  4. what u mean j?

  5. IQ question, ahhaaa

  6. no tips?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

 
%d 位部落客按了讚: